Werkvakantie '23

Werkvakantie 27 april t/m 6 mei 2023.

Verslag werkvakantie in het kerkgebouw van Kiskereki in Roemenië van 27 april t/m 6 mei 2023.

Na een paar jaar van uitstel, mede door corona, kon afgelopen voorjaar de werkvakantie naar Roemenië doorgaan. Na een reis van 1665 km door Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije kwamen we na 18 uren aan in Kiskereki in Roemenië.

We hadden thuis al veel dingen voorbereid en klaargemaakt, die in Roemenië op ons lagen te wachten. Dit was gebracht met het transport wat een paar dagen voor onze reis gearriveerd was.


Na een goede nachtrust konden we aan de slag.
De vakantie ging om het opknappen van de vloer van het kerkgebouw in Kiskereki. Dit hield in: kerkbanken eruit, de vloer eruit, grond uitgraven, grind erin, een balklaag erin, beton storten, vloerplaten monteren en kerkbanken terugplaatsen. Al dit werk hebben we in 6 dagen gedaan. De Roemenen hadden een grote tent opgezet, waar we alle kerkbanken in konden zetten. Een kleinere tent hebben wij opgezet, die als werkruimte diende. Aan iedere kerkbank moesten nl. aanpassingen worden gedaan. En de houten vloerconstructie worden voorbereid.


De vrijdag na koningsdag was de eerste werkdag. Aan het eind daarvan waren we al bezig met grond
uitgraven. We hadden de beschikking over een kleine graafmachine. Dat was wel fijn, want de grond was erg hard, dus met de hand schoten we niet zo op. Zaterdags werd al begonnen met het grind erin storten. Verschillende Roemeense mannen hielpen mee, kruiwagen voor kruiwagen. Ook de dominee hielp mee en de burgemeester kwam ook geregeld kijken.


Na een rustige zondag, met een Roemeense kerkdienst en een kerkdienst geluisterd van Ds. van Boven in onze gemeente, begonnen we op maandag met de balklaag. Deze werd gekoppeld met draadeinden en betonijzer ertussen. Dinsdagmorgen hebben we hard gewerkt om het klaar te maken voor het storten van het beton en een begin gemaakt met platen leggen op de balken.

Dinsdagmiddag werd er beton gestort. Daar waren wij, behalve Dirk-Jan en Chris niet bij nodig; dat klaarden de Roemenen zelf. Voor ons was er een vrije middag in de natuur. Wat een frisse kleuren groen, wit van de meidoorns, geel van het koolzaad, allerlei geuren, veel insecten en mooie vogels, die luidkeels zingen.

Woensdagochtend is een groep de natuur in geweest, naar de vallei bij Kécz. Ondertussen konden het
beton en de beits van de vloerplaten goed uitharden en zijn we verder gegaan met het aanpassen van de kerkbanken.
Donderdagmorgen zijn we begonnen met de kerkbanken terug te plaatsen. Nadat ze op de juiste plek zijn neergezet, hebben we ze allemaal vastgeschroefd aan de vloer. Het drieklaviersorgel uit de grote zaal van onze kerk, is daar in de kerk neergezet. We hebben nog wat ingemeten en opgeruimd en toen was ons werk klaar. Het is heel voorspoedig gegaan, daar mogen we dankbaar voor zijn. Er was goede
samenwerking in de groep en met de Roemeense werkkrachten.


Op de vrijdag zijn we het dorp in gegaan. Daar hadden we ontmoetingen met dorpsbewoners, die dat zeer waardeerden. Er is gezongen bij iemand thuis, er werd advies gegeven over de tuin, we werden bij mensen uitgenodigd om wat te drinken of te eten. De gastvrijheid is daar groot. Dat hebben we ook gemerkt met de maaltijden. Er werd 2 keer per dag voor ons gekookt en er was altijd teveel. Het was erg lekker, maar je zit ook wel eens vol. Ook werden we tijdens het werk verrast met allerlei baksels. Als je niet oppast, kom je een paar kilo aan. De dochter van de burgemeester, Lydia, was tijdens de vakantie onze tolk. Ook hielp ze mee met het werk. De laatste maaltijd, met de burgemeester en de dominee erbij, werd ons gezegd dat we “kleur gebracht hebben in het dorp.” Ook was er diepe dankbaarheid voor de hulp die ze mochten krijgen.


Persoonlijk heb ik deze werkvakantie ervaren als mooier dan een gewone vakantie, omdat je met en bij de mensen zelf leeft. Ik hoop het nog eens een keer te kunnen doen b.l.e.w.! (Verslag van Bas de Jong)

Hieronder vindt u verschillende foto`s van de werkvakantie. Op de pagina Project Kerk Centrum vindt u ook fotomateriaal van een eerdere werkvakantie. Meer informatie en foto's over de renovatie van het kerkgebouw van Kiskereki kunt u vinden onder het kopje Renovatie Kerkgebouw Kiskereki

We wensen u informerend, inspirerend kijk plezier.

De oude vloer
De oude vloer
De vloer eruit slopen
De vloer eruit slopen
Veel graafwerk
Veel graafwerk
Het kraantje maakt het makkelijker
Het kraantje maakt het makkelijker
Kruiwagens vol grind de kerk in kruien
Kruiwagens vol grind de kerk in kruien
De houten constructie in de maak
De houten constructie in de maak
De dominee van de Kiskereki
De dominee van de Kiskereki
Gestage vordering
Gestage vordering
Constructiewerk bijna klaar
Constructiewerk bijna klaar
Platen erop maken
Platen erop maken
Laagje beits erover
Laagje beits erover
En de vloer is klaar!
En de vloer is klaar!
Banken terug plaatsen
Banken terug plaatsen
Het eindresultaat
Het eindresultaat