Werkvakantie mei 2018

Verslag werkvakantie april 2018

Werkvakantie van 26 april t/m 5 mei.

Donderdagmorgen om 01.45 uur verzamelen we op het kerkplein. Met 9 personen gaan we vertrekken naar Roemenië. We lezen een stukje uit de Bijbel en bidden om bewaring en zegen. Daarna gaat de bagage in de auto en het busje en rijden in zo`n 18 uur naar Roemenië. Deze keer verblijven in we in het dorp Kécz. Hier zijn we hartelijk welkom. We slapen in het nieuwe klaslokaal van de huiswerkschool. Een week geleden hebben er nog 80 jonge dames gebivakkeerd. Matras op de grond. Koffers er tussen, prima verblijf met douches en toiletten. De andere morgen gaan we hard aan de slag. De nadruk deze werkvakantie ligt vooral op bestratingswerkzaamheden. Een weg naar het gebouw en een soort plein er voor. Alle materialen zijn aanwezig. Zand, grind en stenen. De meeste gereedschappen hebben we met transport al meegegeven. Maar wat valt het tegen. De grond is zo hard! We krijgen hulp van een tractor met graafmachine. Er wordt hard gewerkt en we hebben een fijne en gezellige ploeg met elkaar. Zaterdagmorgen gaan Wilbert, Gerard en ik naar het andere dorp, Kiskereki. Hier is er kinderbijbelclub en wij hebben beloofd deze morgen te helpen. Wilbert vertelt in het Engels de gelijkenis van het verloren schaap aan de 35 kinderen. Lidia vertaalt het vanuit het Engels naar het Hongaars. Er wordt goed geluisterd door de kinderen. Hierna gaan de kinderen de kleurplaat kleuren die we zelf gemaakt hebben van het kerkgebouw van Kiskereki. Met veel enthousiasme kleuren ze. Als ze klaar zij leren we de kinderen het lied; ‘Lees je Bijbel, bid elke dag’ in het Engels. We herhalen het verschillende malen deze ochtend. Dan mogen de kinderen nog een poosje buitenspelen en is het tijd om naar huis te gaan. We merken op hoe blij ze zijn met het gerenoveerde verenigingsgebouw! Zelfs de trouwerijen door de burgemeester worden in dit gebouw gedaan. Het gemeentehuis is al jaren een rommelige bouwput. We eten bij de burgemeester en daarna maken we met z`n drieën een begin met het straatwerk wat we hier ook willen aanleggen. Een voetpad naar de weg.

Zondagmorgen maken Cors, Gerard en ik een wandeling door de natuur. Hier begint de kerkdienst pas om 11.00 uur. Deze wordt geleid door ds. Mike Pál. Hij spreekt over het leven van de eerste Christengemeente uit Handelingen 2. Voor de preek worden wij aan de gemeente voorgesteld en vertelt wat we komen doen. Zelf mogen we ook enkele woorden tot de gemeente spreken en na een hartelijke groet proberen we met enkele woorden te wijzen op zonde en genade, wedergeboorte en het geloof in de Heere Jezus. Dan zingen we als groep psalm 42:1 en gaan luisteren naar de dienst. Dit laatste is lastig, wij kennen geen Hongaars. Na de dienst vertelt de dominee waarover hij gepreekt heeft. We kunnen er van harte mee instemmen! `s Middags luisteren we naar een preek over Romeinen 6:5 van ds. Huijser met behulp van laptop en cd.

I.v.m. de hoeveelheid werk hebben we ons programma aangepast. Maandag en dinsdag wordt er de hele dag gewerkt. We krijgen hulp van een groepje Roma`s in Kécz. Dinsdagavond voetballen en honkballen we nog met een grote groep jongeren van de kerk van Kécz. Woensdagmorgen vroeg wordt ik al gebeld door Maarten, de chauffeur die met de vrachtwagen met huisraad van Nina en Feri en hulpgoederen onderweg is naar ons. Met Gerard ga ik naar Kiskereki en daar is Maarten reeds aangekomen. We lossen een deel van de vrachtwagen en rijden daarna naar Pósalaka. Hier gaan Feri en Nina met hun dochters wonen. De anderen van de groep komen ook en we lossen met elkaar de inboedel. Het huis waarin ze gaan wonen is nieuw, maar nog lang niet klaar. Het belangrijkste is gedaan en verder hopen ze de komende weken er aan te werken. Als groep gaan we in het grote stuwmeer wat  verder naar achteren ligt zwemmen. Dan nemen we afscheid en vertrekken we naar de bergen. Vandaag is het een dagje uit. Na een uur rijden komen we bij een mooie wandelroute aan. Langs de snelstromende beek volgen we het bergpad. We genieten van de prachtige natuur. Vogels, planten, een mooie waterval. En natuurlijk gaan er enkele nat onder de waterval. We eten op de terugweg bij een restaurantje en halen de vrachtwagen op bij Feri en Nina. Omdat Maarten de andere dag flinke einden met de vrachtwagen moet rijden naar de andere losadressen en een begin met de terug reis naar NL wil maken rijdt ik de vrachtwagen naar Kécz. Moe maar voldaan komen we tegen middernacht aan. Een deel slaapt al. Donderdagmorgen wordt er hard gewerkt en in de middag gaan we op pad met een jager. We eten eerst op een afgelegen plekje. Dan mogen we met een luchtbuks schieten op een papier met punten die aan een boom gehangen wordt. Dan schieten we met pijl en boog. Een traditioneel iets van de Hongaren. Dat blijkt allemaal moeilijker dan het lijkt. We maken een lange wandeling door natuur en langs akkers. Vele soorten vogels, vlinders en libellen zien we. `s Avonds eten we bij de burgemeester. Vrijdag wordt alles op alles gezet om zoveel mogelijk werk af te kunnen krijgen. We eten in Kécz `s avonds en `s nachts rond een uur of 02.00 vertrekken we naar NL. De chauffeur komt eerst veilig thuis en ook wij mogen veilig thuis komen zaterdag met de avond. Dankbaarheid vervult ons als we terug mogen zien op deze werkvakantie.

Hieronder een aantal foto`s

De eerste dag wordt er een flinke start gemaakt.
De eerste dag wordt er een flinke start gemaakt.
Een speelplein in het midden.
Een speelplein in het midden.
Werk gezien vanaf de weg.
Werk gezien vanaf de weg.
Vele handen, met behulp van lokale bevolking.
Vele handen, met behulp van lokale bevolking.
Met de groep op de foto.
Met de groep op de foto.
Wilbert vertelt het Bijbelverhaal
Wilbert vertelt het Bijbelverhaal
De Bijbeltekst die de kinderen vandaag leren.
De Bijbeltekst die de kinderen vandaag leren.
De groep luistert aandachtig.
De groep luistert aandachtig.
Kleurplaat maken.
Kleurplaat maken.
Leren van een lied, Lees je Bijbel, Bid elke dag.
Leren van een lied, Lees je Bijbel, Bid elke dag.
Nieuw voetpad in Kiskereki
Nieuw voetpad in Kiskereki
Gezellig met elkaar pauze houden.
Gezellig met elkaar pauze houden.
Ook de ouderen kunnen nu omhoog komen.
Ook de ouderen kunnen nu omhoog komen.
Vrachtwagen lossen in Kiskereki
Vrachtwagen lossen in Kiskereki
Huisraad lossen in Pósalaka
Huisraad lossen in Pósalaka
Zwemmen in het meer
Zwemmen in het meer
Prachtige natuur met waterval
Prachtige natuur met waterval
Een Nederlander en water, tja, natuurlijk
Een Nederlander en water, tja, natuurlijk
Schieten is leuk!
Schieten is leuk!
Concentratie! Boogschieten.
Concentratie! Boogschieten.